Mon. May 16th, 2022


De copyright-rechtszaak tussen de scenarioschrijvers van de film uit 1987 Roofdier en Disney’s 20th Century Studios is ten einde. De broers John en Jim Thomas en Disney hebben overeenstemming bereikt over een vertrouwelijke schikking om de rechtszaak over de rechten op het script te laten vallen.

“Alle partijen hebben hun vorderingen vrijwillig afgewezen na een minnelijke schikking van de geschillen”, zegt Marc Toberoff, die de broers vertegenwoordigt. De details van deze deal blijven echter geheim.

Het script voor de Arnold Schwarzenegger-led Roofdier werd helemaal in 1984 geschreven door de gebroeders Thomas – twee jaar later zouden ze de rechten verkopen aan 20th Century Fox (nu 20th Century Studios). In 1987 werd de film uitgebracht. Toen, net vorig jaar, klaagden de broers de studio aan en beweerden dat het “ten onrechte hun bod om de rechten op het script te beëindigen” had geweigerd (via The Hollywood Reporter).

Volgens de Amerikaanse Copyright Act kunnen auteurs hun eigendomsrechten na een bepaald aantal jaar terugvorderen – meestal 35 jaar voor nieuwere werken. Als een script echter ‘gemaakt is om te huren’. de studio wordt beschouwd als de juridische auteur. Slechts enkele uren nadat de broers hun rechtszaak hadden aangespannen, reageerde Disney met een van henzelf en beweerde dat de “verklaring van beëindiging van het auteursrecht zijn rechten voortijdig afsneed”. Dit kwam vooral op het juiste moment, aangezien 20th Century Studios werkt aan een reboot van de Roofdieren franchise, zogenaamd Schedels.

“Deze actie is nodig omdat gedaagden op ongepaste wijze proberen om de rechten van de 20e eeuw op de… Jager scenario, precies op het moment dat 20th Century veel tijd, geld en moeite investeert in het ontwikkelen van een nieuw deel in zijn succesvolle Roofdier franchise”, luidt de rechtszaak.

Nu de partijen buiten de rechtbank hebben schikt, kan Disney doorgaan met zijn prequel-slash-reboot – getiteld Schedel – die wordt geregisseerd door Dan Trachtenberg.

10 beroemde films die tot grote rechtszaken hebben geleidBy admin