Sat. May 21st, 2022


Gezocht: Dus met de digitale ruimte kunnen theaterbeoefenaars er daadwerkelijk gebruik van maken, samen, om problemen aan het licht te brengen en racisme, inclusiviteit en exclusiviteit aan te pakken?

Israël: Ja. Segun Adefila, die ik ken, doet dat bijvoorbeeld over de digitale kloof heen. Ik denk dat hij het “het virtuele” noemt of iets dergelijks. Het gaat over waar het fysieke het virtuele ontmoet of waar het digitale het fysieke ontmoet. Maar het belangrijkste is dat het internet deze ruimte heeft geboden.

Op dit moment werk ik met een vriend, Deidre Paine, aan een project. Ze studeert aan de Northwestern University in Chicago en we werken momenteel aan WhatsApp. Deidre is een Afro-Amerikaan en ik ben een Nigeriaan. We werken rond het acroniem FAD. De “A” in FAD gaat over buitenaards wezen en de “D” gaat over graven. Het gaat over mijn ervaringen hier die aansluiten bij haar ervaringen als Afro-Amerikaan. Zoals u kunt zien, heeft internet ons dit platform geboden om na te denken over vervreemding, illegale migratie of legale migratie. En het gaat ook over ras. Het gaat over diversiteit en gelijkheid. Het gaat om het vinden van stemmen en het laten horen van stemmen. Dit is waar we aan werken en we hopen dat de voorstelling volgend jaar zal plaatsvinden tussen haar studenten en mijn studenten.

Door samenwerking komen we op nieuwe ideeën. We leren en leren opnieuw. Mensen die hun geest ervan weerhouden om na te denken – van het verkennen van andere mogelijkheden en het aanmoedigen van kritiek – zijn de mensen die de problemen creëren die we hebben en de uitdagingen van racisme omdat ze denken dat ze superieur zijn. Dit is waarom de wereld is waar hij is. We moeten beginnen naar elkaar te luisteren. En zoals Hubert Ogunde zegt: denk na. Het is niet alleen Yoruba-denken, het is Nigeria-denken. Het is Amerika, denk. Verenigd Koninkrijk, denk. Azië, denk.

Gezocht: We moeten nadenken. Dat geeft ons een platform om eenheid, gelijkheid en inclusiviteit te bewerkstelligen. Hoe zou je als theaterbeoefenaar met jouw ervaring theater gebruiken om inclusiviteit, diversiteit en gelijkheid in Nigeria mogelijk te maken?

Als ik nadenk over het doen van optredens, moeten mijn optredens diversiteit, inclusiviteit en gelijkheid aanmoedigen – en daar valt niet over te onderhandelen.

Israël: Zoals ik al zei, beoefen ik al dertig jaar theater en regisseer ik toneelstukken. Elk stuk dat ik regisseer moet een of andere vorm van sociale intentie hebben; een vorm van sociale realiteit. Elk stuk moet de mensen om me heen betrekken. Of het nu een bedacht stuk is, een gepubliceerd toneelstuk dat op het podium wordt gepresenteerd of een geïmproviseerd werk, ik denk zo veel na over hoe dit theater andere mensen kan aanmoedigen om deel uit te maken van het verhaal en de conversatie. Dus de optredens die ik heb gedaan en nog steeds doe, zijn in dit licht.

Een les die ik nu geef is aan het doen Zonsondergang in de lagune door Pedro Agbonifo Obaseki. Zonsondergang in de lagune speelt zich af in de jaren 90 en gaat over Maroko. Een van de dingen die ik aan het begin aan de studenten heb gevraagd, is: “Weet je waar Maroko is?” Een toneelstuk wordt als een hyperlink over onze geschiedenis. “Weet je waar Maroko is?” ‘O, het is…’ Ze weten het niet. Het is het huidige Lekki, een hoogstaand gebied in Lagos. Vroeger was het Maroko en de toenmalige regering zei dat Maroko onder zeeniveau aan het zinken was. Maar het was allemaal een leugen, want nu verblijven er rijke mensen. Het is nu een grote, rijke buitenwijk van miljardairs. Dus mensen realiseren zich niet eens dat dat Maroko is.

En dan doen de leerlingen natuurlijk nog een toneelstuk – het zijn twee hele grote klassen – genaamd Wat als, dat is een toneelstuk dat ik heb geschreven. Het is mijn eigen reactie op hoe we kinderen zien en ons voorstellen; hoe we kinderen leren om helemaal niet na te denken. Ik schreef dit om te zeggen dat kinderen wijsheid hebben en dat we moeten beginnen te luisteren en te denken als kinderen. Het personage Unoma in het stuk is een tienjarig meisje dat door het publiek als een bediende kan worden beschouwd. Ze wordt deze eenzame ster. Maar in haar kan het publiek rust en openhartigheid vinden. Dit zijn de ingrediënten die mensen in staat stellen het denken te waarderen.

Als ik nadenk over het doen van optredens, moeten mijn optredens diversiteit, inclusiviteit en gelijkheid aanmoedigen – en daar valt niet over te onderhandelen. Ja, we kunnen erover onderhandelen zodat we elkaar kunnen begrijpen, maar er zijn dingen die we in onze samenleving nodig hebben om te groeien. Als ze er niet zijn, zal de samenleving achteruitgaan, maar als we gelijkheid, diversiteit en inclusie hebben, zullen we vooruit gaan. En we beginnen niet na te denken over etnische overwegingen. We kunnen het accepteren en aanmoedigen, maar het zou niet iets moeten zijn dat ons terugtrekt omdat we allemaal buiten de kaders denken. Nee – breek de doos.

Dus dit soort uitvoeringen is voor het publiek om na te denken en onze stappen te volgen. Als theaterbeoefenaar zijn het soort voorstellingen die ik doe in dit verband, en ik zal blijven doen wat ik geëngageerd theater zal noemen.

Gezocht: Heel erg bedankt meneer. Wauw. Het was een heel fijn gesprek met je. Ik wil je laatste gedachten krijgen over racisme en Nigeriaanse theaterartiesten kunnen doen.

Israël: Ik denk niet dat het een grote opdracht is. Ik geef les aan een universiteit en ik heb op twee continenten geschoold – een die multiraciaal is en een andere die multi-etnisch is. Ik denk dat het sleutelwoord ‘tolerantie’ is. Het gaat erom de gevoeligheden en ideeën van anderen te accepteren. Om tot acceptatie te komen, moeten we door een proces gaan – of meer als een smeltkroes. We moeten op het punt komen waarop we vragen, onderhandelen, deelnemen en converseren. Dat is het soort theater dat verantwoordelijk en betrokken is. Het is niet utopisch. Het is een theater dat leeft en werkt; het soort theater dat maatschappelijk relevant is en niet elitair. Dat is het soort theater dat niet dood is; dat is geen vorm van commodificatie, maar is onmiddellijk. Dat is het theater dat kan veranderen en verandert zelf. Het is dynamisch en evolueert – niet statisch maar eerder bemoedigend. Dat is het theater dat grensoverschrijdend is en iedereen accepteert: het theater dat geen wit of zwart ziet, dat Igbo of Yoruba niet ziet.

Racisme in de Nigeriaanse context gaat ook over het Yoruba-ras, het Urhobo-ras en dat alles. Dit zijn stemmen. Ze klinken misschien als een Toren van Babel, maar we kunnen deze toren ombouwen tot waar iemand met een megafoon kan roepen dat we relevant theater hebben. Voor elk struikelblok kunnen we met theater blokken van eenheid bouwen. Dat is het soort theater dat ook moet weerklinken in het soort curriculum dat we in onze opleidingsinstituten hebben. Theater moet nu inspelen op de verlangens van jongeren.

De End SARS-beweging werd grotendeels geleid door jonge mensen en de reactie van de regering was echt ontmoedigend. Maar nogmaals, het vertelt ons dat dit het soort theater is dat we nodig hebben – het soort dat onmiddellijk reageert op inactiviteit van regeringen. En dat vind je op internet. Dat is het soort theater waar we nu over moeten gaan nadenken en het soort theater dat jonge mensen banen en een ondernemersplatform zal bieden waar ze het theater als een roeping kunnen zien; als een manier om het verhaal te veranderen en eten op tafel te zetten. Maar geen onderwijs dat voedsel op tafel zet, zal hen verblinden voor het zien van de realiteit.

Gezocht: Hartelijk dank, meneer Wekpe. Ik heb erg genoten van het gesprek met je. Ik hoop dat we dit op een andere dag weer kunnen doen.By admin