Sat. May 21st, 2022Deze recensie maakt deel uit van onze verslaggeving van het Sundance Film Festival 2022.


het veld: Amerika is een land van mythen: als je slim en gelukkig (en vaak gewetenloos) genoeg bent, kun je een legende van je eigen ontwerp maken. Dat is wat er gebeurde met Richard Davis, de vreemde uitvinder van het kogelvrije vest, die een sterk verhaal over zelfverdediging in een steegje in Michigan uitdraaide tot een bedrijf van een miljoen dollar dat beschermende kogelvrije vesten verkocht aan de Amerikaanse politie en strijdkrachten.

Davis, een brullende showman met geen gering gevoel voor spektakel, verkocht zijn waren met, zoals een flyer in vette letters verklaart, “SEX & GEWELD”: amateurfilms waarin alles te zien was, van komische sketches tot in bikini geklede vrouwen tot slordige fictieve schietpartijen die Samoerai Cop ziet eruit als Vieze Harry. Oh, en hij schoot zichzelf met een pistool voor de camera om te bewijzen dat het vest werkte… 192 keer in vijftig jaar.

Natuurlijk gaat er achter dit soort zelfmythologisering een dieper verhaal schuil, een die perfect is voor het documentairedebuut van Ramin Bahrani, die naam heeft gemaakt met indringende, observerende verhalende werken over de ongrijpbaarheid van de American Dream (Man duwwagen, 99 huizen).

Hier richt hij hetzelfde oog op Davis, wiens ouderwetse carnavalsgeblaf een groot aantal wandaden verbergt: verwaarlozing, fraude, ontrouw en nog veel meer. Maar wat doe je met een man met zoveel overtredingen op zijn naam, maar die misschien ook duizenden levens heeft gered met zijn vesten? Hoe breng je die specifieke schalen in evenwicht?

Voel je je gelukkig? “De waarheid is het meest fragiele en ongrijpbare ding in het universum”, zegt Davis al vroeg in een van zijn bizarre promovideo’s, voordat hij een plakkaat met het woord “TRUTH” erop in tweeën scheurt. Je zou niet kunnen vragen om een ​​bottere, directere metafoor voor Davis’ specifieke merk van enigmatisch narcisme, en toch ligt het op een presenteerblaadje.

Zowel in archiefbeelden als in interviews in het heden is Davis de natte droom van een documentairemaker over een onderwerp: eigenzinnig, sluw, onverwacht grappig. En vooral zelfverzekerd – hij praat graag, vooral over zichzelf.By admin