Mon. May 16th, 2022De titulaire Freud is Sigmund, het jaar is 1939, de dag is 1 september, de middag dat de Tweede Wereldoorlog wordt uitgeroepen. De laatste sessie is Freuds ontmoeting met de auteur CS Lewis. Het is begrijpelijk dat er niet veel leeuwen, heksen, kleerkasten of banken zijn in de denkbeeldige ontmoeting van St. Germain. Het stuk vereist weinig diepgaande kennis van het leven en werk van de morele en theologische filosofie van de 20e eeuw of van het specifieke werk van dit grote paar. Germains vaardigheid als schrijver introduceert op gevoelige wijze een groot gevoel voor de grond waarop ze allebei…

BeoordelingExcellent

Mark St. Germain’s Freud’s Last Session, dat meer dan tien jaar geleden voor het eerst werd uitgevoerd Off-Broadway, geniet van zijn eerste Britse run in het King’s Head Theatre.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!

De titulaire Freud is Sigmund, het jaar is 1939, de dag is 1 september, de middag dat de Tweede Wereldoorlog wordt uitgeroepen. De laatste sessie is Freuds ontmoeting met de auteur CS Lewis. Het is begrijpelijk dat er niet veel leeuwen, heksen, kleerkasten of banken zijn in de denkbeeldige ontmoeting van St. Germain.

Het stuk vereist weinig diepgaande kennis van het leven en werk van de morele en theologische filosofie van de 20e Eeuw of van het specifieke werk van dit geweldige paar. Germains vaardigheid als schrijver introduceert op gevoelige wijze een goed gevoel voor de grond waarop ze allebei hun carrière hebben doorgebracht en hoe ze onze interpretaties van de wereld om ons heen vandaag hebben beïnvloed zonder in lezing te vervallen. In feite zijn deze personages, die door velen in het echte leven als humorloos en droog worden bestempeld, hier zelfs best grappig.

Freud moet in de laatste dagen van zijn leven een nerveuze Lewis ontmoeten om zijn recente damasceense bekering te onderzoeken (verwaterd door Lewis die bekent dat hij niet door de bliksem werd getroffen, maar een gedachte in de zijspan van een motorfiets op weg naar de dierentuin) van pragmatisch atheïst tot vroom anglicaan. Ze ontmoeten elkaar aanvankelijk om de troost van Miltons Paradise Lost te bespreken, maar al snel verandert het stuk in een nogal vermakelijke dialectiek tussen een vrome atheïst en een blinde gelovige.

Door een uitstekend gevarieerd en overtuigend optreden van Julian Vogel (die ter voorbereiding op de rol 34 jaar als psychiater heeft gepraktiseerd), zien we duidelijk dat Freud niet op zoek is naar een antwoord op de vraag naar God, maar op zoek is naar wat troost terwijl hij zijn laatste dagen met enorme pijn doorleeft.

Tot frustratie van Freud, Sean Browne aangezien Lewis geen tastbare troost biedt en heel weinig teruggeeft dan dogma als de twee botsen, maar na een vals alarm luchtaanval en een verontrustende noodpaltectomie maakt hij zich zorgen om Freud, niet als een ongelovige maar als een oude man. Ze vertrekken zonder antwoord, maar een gevoel van gemeenschappelijke band, hun ontwikkelde menselijkheid een draad tussen twee polen.

Net zoals dit stuk realiteitselementen vertoont, stevig verankerd in fantasie, zo is Freuds studio vertrouwd bij een scheelzien en hier vertaald door Brad Caleb Lee. Lee ontwierp een charmant surrealistisch tapijt van telefoons, leeuwen met lange benen en sigarenkanonnen om op Freuds beroemde bank en schrijfbureau te zitten. Dit geeft voldoende speelruimte voor regisseur Peter Darney, die zeer goed werk heeft geleverd door een middag tussen geleerden in vredestijd tot leven te brengen.

Bird’s uitvoering van Freud als een geweldige geest maar een man met een ziek lichaam is een meesterlijk werk in oprechtheid en warmte van karakter (en als een bange, oude vrek). In werkelijkheid overleefde Lewis Freud meer dan 20 jaar, waardoor hij het laatste woord had over de zaken die nooit echt werden besproken. Freud’s Last Session geeft hem het laatste woord en zou hem op gelijke voet met Lewis brengen, maar door Bird’s optreden wint hij uiteindelijk.

Geschreven door: Mark St. Germain
Regie: Peter Darney
Ontwerp door: Brad Caleb Lee
Lichtontwerp door: Clare O’Donoghue
Componist/Sounddesign door: Sam Glossop

Freud’s Last Session speelt tot 12 februari in King’s Head Theatre. Meer informatie en reserveren via onderstaande link.By admin