Tue. May 17th, 2022The Winston Machine van theatergezelschap Kandinsky observeert Remembrance uit de eerste, tweede en derde hand door drie generaties van een familie in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog, en onderzoekt netjes hoe nostalgie ons begrip in het heden beïnvloedt. Zelfs het Nationaal Museum van de Koninklijke Marine geeft toe dat herdenking een recent fenomeen is. In minder dan twintig jaar zijn we van de herinnering aan het offer en de slachting van gevallen familieleden die op cenotaven werden herdacht, overgegaan naar roze getinte Blitz-spirit-cosplay. Hoe is dit ontstaan ​​en welke functie heeft het? Wat een heldere en optimistische toekomst, zoals afgebeeld in de…

BeoordelingOnmisbaar!

Een uitzonderlijk, innovatief onderzoek naar het idee van herinnering en hoe ons begrip van het verleden verandert door het verstrijken van de tijd. Met een uitstekende cast en indrukwekkende score is dit een uitdagende en boeiende triomf.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!

Kandinsky theatergezelschap De Winston-machine observeert Remembrance at first, second and third hand door drie generaties van een familie in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog, en onderzoekt netjes hoe nostalgie ons begrip in het heden beïnvloedt.

Zelfs het Nationaal Museum van de Koninklijke Marine geeft toe dat herdenking een recent fenomeen is. In minder dan twintig jaar zijn we van de herinnering aan het offer en de slachting van gevallen familieleden die op cenotaven werden herdacht, overgegaan naar roze getinte Blitz-spirit-cosplay. Hoe is dit ontstaan ​​en welke functie heeft het? Welke heldere en optimistische toekomst, zoals afgebeeld in de donkerste dagen van de oorlog, laten we varen als we troost zoeken in een verkeerd herinnerd verleden? Wanneer de geleefde herinnering aan oorlog niet langer aanwezig is in degenen die zich herinneren, hoe kunnen we dan de realiteit van deze vorige levens kennen?

Becky (Rachel-Leah Hosker) woont gelukkig in haar geboortestad met haar brood-en-botervriendje, en plaatst op Instagram herinneringen van haar grootouders die verliefd werden op theedansen tijdens de Blitz. Bij het herbeleven van een oorlog die ze nooit heeft meegemaakt, leeft ze in een fantasieverleden van de schepping van haar vader. Plots duikt een ander verleden op wanneer haar jeugdliefde (Nathaniel Christian) keert terug van een kortstondig succes als muzikant in Londen, wat twijfel doet rijzen over haar toekomst met haar huidige vriend.

De vraag hoe we tweedehands oorlogsverhalen verwerken raakt Becky’s vader het dichtst bij huis (Hamish Macdougall) die zich zijn leven herinnert terwijl hij opgroeide in de schaduw van zijn vader (ook Nathaniel Christian) en ervaart dat ouderlijk trauma wordt doorgegeven aan de volgende generatie in de vorm van woede. Zijn moeder verontschuldigt zich voor de woede van zijn vader en vult haar zoon met verhalen over de dapperheid van zijn vader, waarbij de gebeurtenissen in een andere configuratie worden geplaatst. We zien hem zijn eigen trauma verwerken, het verleden een nieuwe vorm geven door de interesse van zijn dochter voor jaren ’40-cosplay en de productie van cynisch, jingoïstisch blank-nationalisme en de daaropvolgende online lof die hij ontvangt vervormd aan te moedigen. Zijn verhaal wordt gevoelig beheerd, maar gelukkig wordt dit personage niet als geheel onschuldig getoond voor het racisme dat hij online uitspuugt.

De flashbacks van het stuk naar de parallelle levens van Becky’s grootvader en grootmoeder zijn typisch B-filmkampen en worden herinnerd als goedkope romances; “Oh neem deze foto en onthoud mij mijn schat!” Deze spelen uitstekend in op het gevoel voor humor van Hosker en Christian. Dit is een fantastische cast, in staat om comfortabel over rollen te springen en elk met een geweldig komisch vermogen, hard nodig voor een show die nooit stilzit en zo’n breed scala aan tijd en emotie wil bestrijken.

Een indrukwekkende uitvoering van Christian zorgt ervoor dat het stuk afbrokkelt tot een opwindende en waanzinnige climax terwijl zijn personage in het reine komt met het feit dat hij verstrikt raakt in een wervelwind van jingoïsme. In deze scherpzinnige daad komen ras en racisme in het spel, en herschikt wat een schattige herinnering was als een bizarre tentoonstelling van blank kolonialisme. Het is zeer tot het testament van deze slimme en attente cast, regisseur James Yeatman en dramaturg Lauren Mooney dat zo’n fantastische show kan worden bedacht, met inzichtelijke en nieuwe beschouwing van hoe het verleden ons allemaal beïnvloedt.

De kers op de taart is Zac Gvirtzman‘s indrukwekkende score die het spel strak en lopend houdt met zo’n uitstekend tempo. Het is net zo opmerkelijk en inventief als de actie en biedt een uitstekende wereld waarin onze artiesten kunnen spelen.

Dit is een uitzonderlijke show die voor sommige doelgroepen een uitdaging zal zijn. Kandinsky verdient lof voor zo’n inventieve en holistische manier van onderzoeken wat de samenstelling van een nationale identiteit beïnvloedt.

Bedacht door: Nathaniel Christian, Rachel-Leah Hosker, Hamish Macdougall
Regisseur: James Yeatman
Dramaturg & Producent: Lauren Mooney
Associate Director: Segen Yosef
Productiemanager: Crin Claxton
Mede-ontwerpers: Joshua Gadsby & Naomi Kuyck-Cohen
Composer: Zac Gvirtzman
Geluidsontwerper: Kieran Lucas
Stagemanager: Grace Hans

The Winston Machine speelt tot 19 februari in New Diorama. Meer informatie en reserveren via onderstaande link.By admin