Tue. May 17th, 2022


Als je de film hebt gezien, ken je het moment. Poitier’s rechercheur Virgil Tibbs en Steiger’s chef Bill Gillespie bezoeken het huis van een blanke plantage-eigenaar genaamd Endicott (Larry Gates), om hem te ondervragen. Als Endicott zich realiseert dat Tibbs hem als verdachte behandelt, is hij zo beledigd dat hij hem een ​​klap geeft.

Tibbs slaat hem zo terug. Dan kijkt hij hem glazig aan.

Endicott is diep geschokt. “Er was een tijd”, zegt hij, terwijl hij een hand voor zijn gezicht houdt, “dat ik je had kunnen laten neerschieten.”

Die scène heeft me gevloerd. Ik herinner me dat ik de kracht ervan op zichzelf voelde – en meer nog, de kracht van Poitier.

Toen ik opgroeide, vond ik Poitier een ambitieuze figuur – een zwarte Superman, niet in fysieke kracht, maar in symboliek. Hij vertegenwoordigde hoop gedurende zijn hele carrière. Poitier had het vermogen om zo nuchter te zijn over zijn positie in het leven, over zijn eigen vorstelijkheid. Het leek me dat Poitier die vorstelijkheid lichtjes droeg, en dat was de sleutel – het ding dat hem zo geliefd maakte, en dat, voor een paar momenten of uren op het scherm, de realiteit voor zwarte mensen in Amerika afbrokkelde.

Poitiers personages werden zelden gewelddadig, maar toen ze dat deden, was de impact overweldigend: een kleine gebeurtenis die groter werd omdat hij er zo zelden kwam. Deze verkavelde daden van verzet, zelfs naar de huidige maatstaven, staan ​​hoog, omdat Poitier er zo oprecht over was. Hij ‘speelde’ ze helemaal niet. Wanneer hij ruzie krijgt met Tony Curtis in Stanley Kramer’s “The Defiant Ones”, is het zo natuurlijk, zo naadloos, alsof het de enige manier is waarop het had kunnen zijn, ondanks alle manieren waarop het niet was voor zoveel zwarte mannen vroeger.

De klap vond plaats op het absolute hoogtepunt van Poitier’s bekendheid in de popcultuur, in een tijd dat hij door velen werd geprezen om zijn pioniersstatus en door anderen werd bekritiseerd omdat hij te veilig was.

The Slap was het moment waarop het imago en de loopbaan van Poitier veranderden. En daarmee veranderden de mogelijkheden voor zwarte artiesten in de mainstream.

Voor alle duidelijkheid, er waren altijd zwarte mannen die het voortouw namen, mannen die met autoriteit zouden uitdagen of vechten, mannen die de kans zouden aangrijpen om hun inherente menselijkheid te laten gelden. Maar Poitier bereikte degenen die geen uitzonderingen waren, degenen die een mogelijkheid van transcendentie moesten zien in een kunstvorm die hen vaker uitsloot of karikaturaal maakte. Hij zorgde ervoor dat kijkers ernaar wilden streven om zichzelf dezelfde vrijheid te geven waarvan Poitier het voorbeeld gaf: vrijheid om te zoeken, te creëren en te vechten.

By admin