Mon. May 16th, 2022


De docuserie zal later dit jaar in twee delen op HBO worden gespeeld, maar alleen de eerste helft was op tijd klaar om op Sundance in première te gaan, waardoor het project een beetje in de lucht blijft. Hoewel Bergs benadering en Woods moed waardevol zijn, zou ik willen dat ik kon zien of alle keuzes die in deze eerste helft werden gemaakt, ook in de tweede worden doorgevoerd. Berg centreert Wood bijvoorbeeld heel duidelijk en verheft haar door haar stem grotendeels de enige te maken die we horen. Dit is geen “zij-zei-hij-zei”-benadering van docuseries over echte misdaad. Ze laat leden van Woods kring informatie bevestigen, maar ze is absoluut niet geïnteresseerd in het horen van Mansons kant. Zijn wereldbeeld wordt alleen vastgelegd uit passages uit zijn memoires De lange moeilijke weg uit de hel, die Berg gebruikt om de nodige biografische details in te vullen en een glimp van zijn wereldbeeld te geven, maar dit is duidelijk niet zijn verhaal. Het is van Woods. En daar is het project beter voor.

Woods moed is inspirerend. Ze beschrijft een gewelddadig thuisleven vanaf jonge leeftijd, en hoe het zijn van een kindster vorm heeft gegeven aan wat er met haar en Manson gebeurde. Een van de meest vernietigende aspecten van “Phoenix Rising” is hoe Berg vastlegt wat de media-industrie met Wood heeft gedaan, haar brandmerkend als de “slechte meid” na haar geweldige wending in “Thirteen”. Ik wou dat elke redacteur “Phoenix Rising” zou zien, dus misschien blijft een deel ervan hangen de volgende keer dat ze een etiket op een jong persoon plakken dat hen op schadelijke wijze zou kunnen definiëren.

De beschuldigingen in “Phoenix Rising” over het gedrag van Manson hebben al de krantenkoppen gehaald, vooral die over zijn acties op de set van een videoclip voor “Heart-Shaped Glasses”, waarin Wood beweert dat ze voor de camera is verkracht. Bergs film keert herhaaldelijk terug naar het idee dat Mansons imago werd verkocht als een ondermijning van zijn façade, waarbij geweld en verachtelijke beelden zoals die van het nazisme werden gebruikt om de idealen niet te ondersteunen, maar om ze te ontkrachten. Wood en Berg onthullen hoeveel hiervan een leugen was, en creëerden een fascinerende tweedeling waarin het beeld van een ‘slecht meisje’ dat een actrice werd opgedrongen nooit echt onthulde wie ze was, terwijl het beeld van een ‘slechte jongen’ van een rocker ons alles vertelde, zelfs als we zijn waarschuwingen niet opgevolgd.

Een heel andere true crime-serie ontvouwt zich in Gustav Möller’s effectief humeurige “Het donkere hart”, een vijfdelig drama dat dit jaar zijn eerste drie afleveringen op Sundance debuteerde. De regisseur van het originele, spannende “The Guilty” maakt een effectieve overstap naar episodische televisie en bewijst dat hij net zo goed kan werken in open ruimtes als claustrofobische. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, vertelt “The Dark Heart” dubbele verhalen over vrouwen die geconfronteerd worden met systemisch seksisme en structuren die zowel tegen hen als tegen hen werken. Het kan een beetje te traag zijn, en ik vraag me af of er geen sterkere speelfilm is die de plot aanscherpt, maar ik denk dat Möller wil dat we hier met de duisternis zitten die hier te zien is, meer dan alleen een traditionele thriller ervaren. Hij wil dat de koude, vochtige omgeving van zijn drama in je botten sijpelt.

By admin