Sat. May 21st, 2022


San Francisco Ballet heeft zojuist aangekondigd dat Tamara Rojo de volgende artistiek directeur wordt, na de pensionering van Helgi Tomasson, die eind dit jaar na 37 jaar terugtreedt. Rojo zal naar San Francisco verhuizen met haar man, Isaac Hernández, die onlangs werd aangesteld als directeur bij SFB nadat hij daar eerder had gedanst; zij neemt eind 2022 de touwtjes in handen.

Rojo komt naar SFB van English National Ballet, waar ze alom geprezen werd om haar leiderschap; sinds 2012 is ze zowel artistiek leider als lead principal. Dans Tijdschrift eerde haar vorige maand met een Dance Magazine Award, en onlangs werd ze door de Britse krant “de machtigste vrouw in ballet” genoemd De tijden in een nieuwsbericht over haar reconstructie van de Petipa-klassieker Raymonda, première 18 januari.

Volgens Dance Data Project heeft SFB het op één na grootste budget van alle Amerikaanse balletgezelschappen (na alleen New York City Ballet), en zal het nu het grootste worden met een enige vrouwelijke artistiek leider. Zoals DDP-onderzoeksleider Michayla Kelly opmerkt in reactie op Rojo’s benoeming: “Dit heeft het potentieel om de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de Amerikaanse balletartistieken te verkleinen en het balletlandschap in de VS te veranderen”

De Spaanse ballerina, een voormalige ster van The Royal Ballet, maakte aanvankelijk naam met haar onberispelijke techniek en magnetische uitvoeringen. Bij ENB, Rojo heeft maakte van het bedrijf een belangrijke speler op het wereldtoneel door opdrachten te geven voor dergelijke werken als een heruitvinding van Giselle door Akram Khan, en met internationale sterren als Hernández en Jeffrey Cirio. Ze is ook een pleitbezorger voor vrouwelijke choreografen geweest en heeft in de loop van haar ambtstermijn meer dan 40 werken van vrouwen in opdracht gegeven.

In een persbericht zei Rojo: “Ik bewonder San Francisco Ballet al lang als een van de meest creatieve dansgezelschappen in Amerika, die zoveel verschillende artistieke stemmen de mogelijkheid biedt om werken te creëren voor enkele van de beste dansers ter wereld. Ik ben verheugd om me bij SF Ballet aan te sluiten om bij te dragen aan de innovatieve geest van het gezelschap terwijl we opnieuw beoordelen hoe de toekomst van ballet eruit kan en moet zien, en het beste van wat onze kunstvorm te bieden heeft voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maakt.”

ENB vormt momenteel een adviescommissie om het bestuur bij te staan ​​bij het zoeken naar Rojo’s vervanger.

By admin