Mon. May 16th, 2022


Op 16-jarige leeftijd stopte Gwen Verdon met dansen. Ze was zwanger geraakt, was gedwongen te trouwen en, zoals ze ons vertelde in het augustusnummer van 1956… Dans Tijdschrift, “Ik was echt niet geïnteresseerd in dansen.”

Verdon, geboren op 13 januari 1925, kreeg danslessen van haar moeder (zelf een danseres) nadat ze als peuter last had van rachitis. Ze keerde echter terug om te dansen nadat haar eerste huwelijk was ontbonden, “Als ik had kunnen typen, zou ik secretaresse zijn geweest”, zei ze. Gelukkig werd ze in plaats daarvan een onnavolgbare Broadway-ster.

Op een zwart-witfoto glimlacht een oudere Gwen Verdon charmant naar de camera terwijl ze haar been voor haar uitstrekt tot neushoogte terwijl ze balanceert op een geforceerde boog.  Haar armen zijn zijdelings gestrekt met gebogen handen.  Ze draagt ​​een witte button-down, een zwarte broek en zwarte laarzen met hakken.
Gwen Verdon, 1984. Na Chicago, richtte ze haar aandacht op film- en televisierollen en gaf ze les. Foto door Kenn Duncan, met dank aan DM Archieven

Een periode van vijf jaar werken met jazzchoreograaf Jack Cole en tijd in verschillende refreinlijnen gingen vooraf aan haar showstelende, sterrenmakende wending in de door Michael Kidd gechoreografeerde Kan kan, waarvoor ze haar eerste Tony Award won. Haar tweede volgde snel met Verdomde Yankees, de show waarin ze Bob Fosse leerde kennen. Verdon werd zijn partner en een van de belangrijkste vertolkers van zijn choreografie. Haar derde en vierde Tonys waren voor door Fosse gechoreografeerde musicals; ze ontstond de iconische rollen van Charity in Zoete liefdadigheid en Roxie Hart in Chicago, en ondanks het feit dat ze in 1981 van Fosse was gescheiden, werkte ze om de nalatenschap van de choreograaf te behouden na zijn dood in 1987.

Dat omvatte het dienen als artistiek adviseur bij de Broadway-musical revue uit 1999 Het was. “Ik wil dat alle dansers zijn” groot dansers,” zei ze over het werken met de cast in het septembernummer van 1998 Dans Tijdschrift. “ ‘Wees nooit middelmatig!’ Ik vertel het hem. ‘Slecht zijn! Maar nooit middelmatig.’ ”

Verdon ontving in 1962 een Dance Magazine Award en in 1998 een National Medal of Arts. Ze stierf in 2000. De laatste jaren is er een toenemende waardering voor Verdon, niet alleen als muze, maar als een creatieve kracht op zich.

By admin