Tue. May 17th, 2022


McBride schittert als Jesse Gemstone, het oudste kind van Eli Gemstone (John Goodman), het hoofd van een reeks megakerken die over de hele wereld bekend is. Op manieren die de grens trekken tussen deze show en een kleine HBO-hit genaamd “Succession”, zelfs meer dan seizoen één, zijn Jesse en zijn vrouw Amber (Cassidy Freeman) begonnen met het plannen van zijn opmars naar Eli’s troon, maar papa is nog niet helemaal klaar om zeg vaarwel. Jesse wil een eigen imperium en werkt samen met Lyle Lissons (Eric André), een predikant aan de westkust, om een ​​religieuze vakantiebestemming te bouwen met de naam Zion’s Landing (denk aan Sandals maar met meer Jezus), maar papa keurt het niet goed. Ondertussen komt Eli’s verleden terug om hem te achtervolgen in de vorm van Junior (Eric Roberts), een voormalige bondgenoot uit Memphis die weet waar de lichamen zijn begraven. Die lichamen kunnen interessant zijn voor een onderzoeksjournalist genaamd Thaniel (Jason Schwartzman), die hard zijn best doet om de Ronan Farrow van de wereld van televisie-evangelisten te zijn. Het is een geïnspireerd trio van gaststerren, die allemaal het gevoel voor humor van McBride volledig begrijpen.

Dat is nog maar het begin. Judy (de hysterische en aantoonbaar serie-stelende Edi Patterson) krijgt dit seizoen twee hoofdrollen: de eerste met echtgenoot BJ (Tim Baltz), die ze meer in de kerk probeert te krijgen, en de tweede met de terugkeer van Baby Billy (Walton Goggins) en zijn zwangere vrouw Tiffany (Valyn Hall). Zowel Billy als Eli worden dit seizoen gedwongen om donkere hoofdstukken uit hun verleden onder ogen te zien, hoewel de Goggins-subplot dit jaar een beetje een teleurstelling is in vergelijking met de eerste. Het is een beetje overdreven wreed in zijn karikatuur van de ongeschoolde zuiderling met Tiffany op manieren die het slimme schrijven in de show vaak vermijdt (en Goggins keert zelfs niet terug tot de vierde aflevering). Ook een beetje teleurstellend is de boog voor het derde edelsteenkind, Kelvin (Adam DeVine), die een groep gespierde discipelen heeft getraind die zich uiteindelijk tegen hem keren. De grappen hier voelen repetitief en vaak plat aan.

Gelukkig is het schrijven over “The Righteous Gemstones” zo dicht opeengepakt dat elke subplot die verzakt, wordt gecompenseerd door een die werkt. Het seizoen zit zelfs verrassend boordevol actie met een aantal scènes in de achterste helft die lijken op een Cannon-film uit de jaren 80 (dat is maar goed ook). Wat ik het meest bewonder aan “The Righteous Gemstones” is hoe vaak het schrijven van de verwachte clou naar iets geheel willekeurigs afbuigt. McBride en regisseurs David Gordon Green en Jody Hill spelen constant dat spel – een personage, scène of subplot opzetten op een manier die aanvoelt alsof het een voorspelbare bestemming heeft en dan ergens anders terechtkomt, en meestal ergens veel grappiger dan jij beschouwd.

By admin