Sat. May 21st, 2022


Welkom bij onze Featured Play Spotlight. Funhouse van Lindsay Price is een ongelooflijk uniek en uitdagend toneelstuk in vignetstijl dat een uitstekende katalysator is voor gesprekken over pesten.

Dit stuk kijkt naar de gepeste, de pester en de omstander door middel van voornamelijk non-verbale vignetten. Het leven voor de gepeste is als een funhouse, maar de funhouse is allesbehalve leuk.

Hoe houd je stand als je op een vallende vloer staat? Hoe kun je vooruit komen als je wordt gevangen als een muis in een doolhof? Hoe kun je Whac-A-Mole winnen als je de mol bent? Hoe kun je van jezelf houden terwijl je in een vervormde spiegelzaal staat?

Er zijn hier geen antwoorden op suikerspin.

Waarom hebben we dit toneelstuk gepubliceerd?
Veel van onze toneelstukken zijn afkomstig van het luisteren naar klanten. Een stukje feedback van leraren op de middelbare school die we ontvingen, is dat ze dol waren op ons non-verbale spel Emotionele bagage maar het concept ging een beetje verder dan hun studenten. Kunnen we er een speciaal voor de middelbare school aanbieden? Met een grotere cast?

Funhouse kijkt naar de gepeste, de pester en de omstander via voornamelijk non-verbale vignetten. Als we naar andere toneelstukken over dit onderwerp keken, was er niet veel dat we leuk vonden – veel eindigen met een confrontatie waarin de pestkop wordt gepest, waarbij de pestkop onmiddellijk de fout van zijn gedrag ziet en belooft een beter persoon te worden. En ze leefden nog lang en gelukkig. Dit gebeurt nooit in het echte leven. Kunnen pesters veranderen? Natuurlijk! Maar niet in één moment op het podium. Het is zo destructief om zo’n sprookjeseinde te laten zien, omdat er studenten in het publiek naar de show zullen kijken, gepest worden, wetende dat hun situatie niet wordt weergegeven. En daar ligt een enorm probleem.

Issue-plays zijn lastig omdat ze te maken hebben met problemen die zich op dat moment voordoen, op dit moment voor iemand die naar het stuk kijkt. Het is geen therapie, het is geen informatieve brochure en theatraliteit moet altijd de boventoon voeren, maar het probleemspel heeft enige verantwoordelijkheid om de realiteit van het probleem aan te pakken.

Dat gezegd hebbende, net zoals je de sitcom “Iedereen houdt van elkaar” geen happy end kunt laten zien, kun je niet naar het andere uiterste gaan en ronduit no-win vernietiging laten zien. Want dan heeft die student die in het publiek zit en gepest wordt, de angstaanjagende gedachte van: “Nou, er is geen hoop, is er?” En dat is iets wat we niet bereid zijn om op de schouders van een 10- of 11-jarige te zitten.

Funhouse heeft de juiste balans tussen de uitersten, in een theatrale context en daarom staat het in onze catalogus. Het is uniek en een geweldige katalysator voor discussies na de show over pesten. Het is een uitdagend stuk, maar het valt in geen geval buiten het bereik van de middelbare school.

Laten we van de auteur horen!

1. Waarom heb je dit toneelstuk geschreven?
Ik hoorde van leraren op de middelbare school dat ze dol waren op de non-verbale elementen in Emotionele bagage maar waren op zoek naar een toneelstuk specifiek voor de middelbare school, en zou het een grotere cast kunnen hebben? Klaar en klaar! Ik had een aantal toneelstukken gezien waarin het onderwerp pesten aan bod kwam en was niet blij met wat ik zag – veel pestkoppen zagen de fout van hun gedrag in. Ik wilde iets anders schrijven.

2. Beschrijf het thema in één of twee zinnen.
Het funhouse wil de werkelijkheid op zijn kop zetten – het toont je een vervormde versie van jezelf in een spiegel. Het kantelt de vloer weg wanneer je het het minst verwacht. Het springt naar je uit de schaduwen. Het verdraait de waarheid. Het is een levendig beeld van hoe het leven is voor de gepeste.

3. Wat is voor jou de belangrijkste visual in dit stuk?
Soms winnen de pesters. Dat is belangrijk om te laten zien. Deze handelingen zijn van vitaal belang voor de realiteit van het stuk, want ze zijn inderdaad van vitaal belang om de realiteit te laten zien waarmee een gepest student wordt geconfronteerd.

4. Als je één advies zou mogen geven aan de producenten van het stuk, wat zou dat dan zijn?
Het is een toneelstuk dat voornamelijk gebaseerd is op actie in plaats van dialoog, dus dat zal je focus zijn. Hoe vertelt actie het verhaal op elk moment? Het is een uitdagend stuk, maar zeker niet buiten het bereik van de middelbare school.

5. Waarom is dit stuk geweldig voor leerling-artiesten?
De reikwijdte van pesten reikt tegenwoordig behoorlijk ver, van fysiek tot verbaal, tot de verschillende manieren waarop jongens pesten dan meisjes, tot de verraderlijkheid van cyberpesten. Dit stuk biedt de mogelijkheid voor leerlingen om in het stuk en bij het zien van het stuk in gesprek te gaan over dit helaas uiterst relevante onderwerp.


Get jouw exemplaar van Funhouse hier en nu!

Niet geschikt voor uw groep op dit moment? Zoek in onze speelcatalogus om er een te vinden waar je artiesten dol op zullen zijn!

Wil je meer weten over onze nieuwste toneelstukken, bronnen en weggeefacties?
Zet je op onze lijst!

By admin