Tue. May 17th, 2022Als je niet weet wie Jonathon Larson was, laat me je dan een korte samenvatting geven en waarom ik persoonlijk vind dat hij zo belangrijk is voor de theaterwereld. Larson was een Amerikaanse componist, tekstschrijver en toneelschrijver die al vroeg in zijn leven zijn sporen verdiende in het muziektheater. Hij is verantwoordelijk voor de megamusical, Huur, die hij kort daarna schreef Tik, tik…..Boom. De musical Huur met succes het Broadway-podium bereikt, maar helaas kon Larson niet ten volle van het succes genieten. Hij stierf de avond ervoor aan een aorta-aneurysma huur eerste voorvertoning. Deze tragedie is een blijvend hoogtepunt en facet van Larsons verhaal. Ik denk niet dat mensen zich per se op zijn dood concentreren tijdens het kijken naar een van zijn musicals, maar ik denk dat het iets is dat in de hele atmosfeer blijft hangen en altijd in het achterhoofd van mensen blijft als ze naar zijn werk kijken. Zijn tragedie maakt zijn theaterbijdragen des te belangrijker. Zijn passie voor het vertellen van verhalen en het willen impact maken op theater is wat mij het meest is bijgebleven en duidelijk wordt na het zien van de film.

Larson veranderde eerst de koers van muziektheater met Tik, tik…..Boom, maar wanneer Huur raakte het podium, het maakte echt een explosie. Huur is een musical die bijna iedereen kent. Larson start echte, menselijke gesprekken in Huur en in al zijn werk. Multiculturalisme, aids, homofobie, sociale problemen en verslaving maken allemaal deel uit van de inhoud. Opeens zagen we allerlei mensen op het podium in zijn werk, vooral in Huur, en alle kwesties die als te taboe werden beschouwd om over te praten, werden eindelijk aangepakt. Hij veranderde de manier waarop we naar musicals keken en dat opende de deur naar zoveel andere belangrijke hedendaagse musicals die zouden volgen. Ik denk niet dat we musicals zouden hebben zoals In the Heights, Spring Awakening, Beste Evan Hansen, of Gekartelde kleine pil als Larson er niet was geweest. Hij baande de weg en wierp licht op de problemen die in een donkere hoek werden gegooid. Persoonlijk denk ik ook dat hij het pad voor rockmusicals is begonnen. Hij bracht niet alleen nieuwe en frisse inhoud aan zijn werk, maar hij componeerde ook nieuwe en frisse muziek die zo relevant was voor die tijd en nog steeds actueel is. Voor Larson zagen we musicals vooral als die klassieke bigbandshows met zang en tapdansen. Larson opende de deur naar edge, echte emotie, rockmuziek in live theater, rauwheid en ongefilterde inhoud, en dat was zo anders en toch zo belangrijk. Hij veranderde de definitie van een musical.

By admin