Mon. May 16th, 2022


Het optreden van Jasmine Hearn is al in beweging als het publiek het Moody Center for the Arts van Rice University binnengaat. Vegen gebaren snijden door de lucht terwijl Hearns blik intenser wordt en ons dieper in de kinetische omgeving trekken die ze creëren te midden van Kapwani Kiwanga’s uitgestrekte installatie.

Hearn stopt, ademt uit, glimlacht en neemt de microfoon in de hand om het publiek officieel te verwelkomen en ons in ons eigen lichaam te brengen. Ze dragen een doorschijnende, aardekleurige jas tot op de grond en roepen in hun opmerkingen leraren, mentoren, voorouders en zelfs de biodiversiteit van de bodem onder ons op. In feite zijn er verschillende voormalige leraren en mentoren in diezelfde kamer.

Hearns web van verbondenheid zorgt voor een veelzijdige praktijk die yoga, somatics, vocale tradities, samenwerking, kleding, dankbaarheid en uitstekende dans omvat. “Ik ben een onderwijzend kunstenaar, een makend kunstenaar en samenwerkend kunstenaar, allemaal tegelijk”, zegt de drievoudig Bessie Award-winnaar, waarvan de laatste voor een uitstekende uitvoering in De Moederbordsuite voor 2021.

Momenteel bereidt de in Houston geboren artiest zich voor op BRUILOFT door het JACK-theater in Brooklyn op 15 en 16 januari, met de volgende iteratie van Hearns soloserie NIJL: Rose Rising, naast de vertoning van Welke grond vormt mijn vaartuig?, een collage van video, zang, foto’s en filmbeelden van Myssi Robinson, Athena Kokoronis, Alex Barbier, Hayden Hubner, Symara Johnson en Hearn. Vanwege een golf van COVID-19-gevallen zullen de uitvoeringen virtueel plaatsvinden.

Jasmine Hearn knielt op de hardhouten vloer van een grote kamer, hun gezicht naar voren gericht in een stroom van licht
Jasmine Hearn treedt op NIJL bij Moody Centrum voor de Kunsten. Foto door Jennifer Walker, met dank aan Hearn

“Deze soloserie kwam tijdens de pandemie voort uit mijn behoefte om te verhuizen, maar wees zo veilig als ik kan. Ik wilde naar het land luisteren, kwetsbaar zijn, mijn intuïtie volgen”, zegt Hearn. “De titel verwijst naar mijn ruggengraat als een rivier, om zijn bron te volgen als een rivier. Deze afbeelding moedigt me ook aan om te vragen ‘Wat is mijn rivierbedding/bron/grond?’”

Het is geen wonder dat twee van Hearns drie Bessies voor Outstanding Performer waren. Of je nu danst, spreekt of stilstaat, Hearn is fascinerend. Als je ziet hoe ze nonchalant een schijnbaar onmogelijke achteroverbuiging volhouden, met hoge snelheden door de ruimte rennen of een onverwachte ineenstorting inklappen, is het duidelijk dat ze een virtuoze mixmeester zijn van een veelheid aan invloeden.

“Ik trainde in de Houston Met, zag hoe mijn moeder pralines maakte in de keuken en danste bij parcoursritten en in de kerk”, zeggen ze. “Dit zijn allemaal kaarten van het geheugen. Ik ben een levend archief.”

Hearn’s bewegingsonderwijs is eclectisch. “Ik begon op mijn 17e met yoga om mijn knieën en rug te genezen”, zeggen ze. “Nu combineer ik yoga met wat ik heb geleerd tijdens de Afro-Haïtiaanse les met Jean Julio, en bedrijfsles met Alesandra Seutin van Vocab Dance.”

Somatische training is ook de kern van hun vaardigheden. “Ik heb de studies van mijn bekken kunnen verdiepen met Bennalldra Williams, Barbara Mahler, Chanon Judson, Samantha Speis en een volledig spectrum doula-trainingsprogramma met Ancient Song.”

Ondanks hun huidige solo-serieproject, beschouwt Hearn dansen met anderen als een vitaal en noodzakelijk onderdeel van het dansleven.

Sinds ze in 2010 afstudeerden aan de Point Park University dansten ze bij Urban Bush Women, David Dorfman Dance, Helen Simoneau Danse, Dance Alloy Theatre en het August Wilson Center Dance Ensemble.

Nu een freelancer, werken ze samen met Claudette Nickens Johnson, Solange Knowles, Alisha B. Wormsley, Lovie Olivia, Athena Kokoronis van Domestic Performance Agency, jhon r stronks, Helen Simoneau en Holly Bass.

Leraren, mentoren, vrienden leven in Hearns lichaam en dansen is een manier om eer te bewijzen aan hen. Dankbaarheid is enorm, zo erg zelfs dat Hearn een tabblad op de website heeft om mentoren, docenten en supporters op te sommen. Een patiëntenpraktijk, een doorlopend oeuvre, erkent deze personen. “Deze mensen hebben me laten weten waar ze nog meer soortgelijke bewegingen en dialecten hebben gezien. Ik heb er altijd van gehouden om dansles te volgen of bewegingen te oefenen die ik had gezien op familiebijeenkomsten en kerkelijke evenementen”, zegt Hearn. “Al deze ervaringen hebben zo’n invloed op mij gehad. ”

De recente Bessie, samen met opdrachten van Danspace Project en het werken met Solange Knowles, heeft Hearn op een grotere radar geplaatst, waardoor hun carrièremomentum is versneld. “Door me aan dit freelance-leven te wijden, moest ik gevoelig zijn voor de mogelijkheden die zich kunnen ontvouwen als reactie op werk dat ik al heb gedaan”, zegt Hearn. “Ik herinner me dat ik zei dat ik gewoon op de golf zat en reageerde op wat er in me opkwam. Er kwam een ​​moment dat ik mijn perspectief begon te veranderen en besloot me te committeren aan waar ik zou willen zijn.”

By admin