Sat. May 21st, 2022


Toen Marta Renzi’s film uit 1981 Jij klein wild hart was te zien op de openbare televisie als onderdeel van de New Television Workshop – een initiatief van de in Boston gevestigde GBH-zender bedoeld om experimentele werken voor film uit te zenden – het was een tijdperk waarin dansfilm aan populariteit leek te winnen. De trend hield echter niet stand. En hoewel er sindsdien andere platforms zijn ontstaan, is screendance decennialang gemarginaliseerd, met veel artiesten die dans voor de camera maken als een liefdeswerk – tot nu toe.

“Voor mij was de pandemie een grote verandering – ik werd aangenomen”, zegt Renzi. Ze is een productieve screendance-maker met meer dan 40 films op haar naam, maar ze heeft over het algemeen geld verloren aan haar projecten. Voor het eerst in haar carrière schiep de pandemie de voorwaarden voor haar om filmwerken te maken met een substantieel budget, geleverd door organisaties zoals de Island Moving Company in Newport, Rhode Island, waarvoor ze de 2020’s regisseerde en monteerde. Door haar ogen: een notenkraker uit Newport opnieuw bedacht, die de afgelopen twee jaar is uitgezonden op Rhode Island PBS.

Net als Island Moving Company hadden veel concertdansgroepen weinig opties om hun seizoenen en, nog belangrijker, hun bedrijven te redden tijdens de sluiting van COVID-19. Sommigen kozen voor site-specifieke werken, maar voor degenen zonder gunstig weer, open ruimtes of, eenvoudiger, de wens om live werken op te voeren in een pandemie, werd het online zetten van dans een natuurlijk alternatief. Screendance bood een aantrekkelijk platform om nieuwe richtingen voor choreografische werken te verkennen. “Het is leuk om gewoon een sleutelbeen te kunnen laten zien en dat een kwetsbare representatie van het menselijk lichaam te laten zijn”, zegt Kyle Abraham, die in opdracht van New York City Ballet twee Bessie-genomineerde films maakte.

Voor het hedendaagse dansgezelschap Whim W’Him uit Seattle, dat in het seizoen 2020-21 zeven films produceerde, bood het werken in een nieuw medium nieuwe tools en perspectieven. “De films waren een geschenk in die zin dat we onze dansers aan het werk hebben kunnen houden en kunnen blijven creëren en choreografen blijven binnenhalen en onze missie gaande kunnen houden”, zegt artistiek directeur Olivier Wevers. “Het is niet zoals we het ons hadden voorgesteld, maar we hebben onszelf kunnen uitdagen met de manier waarop we dingen doen.”

De uitdaging is nu om door te gaan. “Ik geloof echt in live optredens”, zegt Wevers, die opmerkt dat de nieuwste werken van het bedrijf hybride zijn, waardoor het publiek de mogelijkheid krijgt om het werk live of online te zien. Maar hij geeft toe dat de kaartverkoop traag verloopt voor zowel live als online aanbiedingen. Net als anderen vraagt ​​Wevers zich af of de pandemie mensen zowel schermmoe als niet zeker heeft gemaakt of het veilig is om samen te komen. Zal het publiek – en artiesten – blijven investeren in dans op film?

Ondanks de strijd die is ontstaan, en misschien als erkenning voor die strijd, zijn sommige entiteiten in de dansgemeenschap begonnen meer erkenning te geven aan screendance-werken en hun makers. Onder de genomineerden voor de Bessie Award 2021 waren tal van films. “Het is de allereerste keer dat we enige vorm van screendance hebben overwogen, en het was zowel uitdagend als opwindend omdat het een grote nieuwe stap is. Maar kunstenaars zijn visionair”, zegt uitvoerend directeur Heather Robles. “Zolang ze tot het uiterste blijven gaan, zullen de Bessies hen bijhouden en hen eren in het werk dat ze doen.”

Choreograaf en filmmaker Janessa Clark’s Gemeenschap werd genomineerd voor een Bessie, waardoor haar andere screendance-werken nu meer aandacht krijgen. “Ik denk dat er nu meer waardering is voor het ambacht zelf en het proces”, zegt ze. “Ik hoop alleen dat een soort financieringsstructuur dat kan weerspiegelen, zodat er steun kan zijn om dit te laten werken.”

Zoals Britt Whitmoyer Fishel, de in Philadelphia gevestigde screendance-maker, klaagt: “Ik ontving onlangs een afwijzingsbrief van een subsidiestichting en de eerste regel in hun feedback luidde ‘Wat is screendance? Ik moest erop googlen.’ Fishel zegt dat kunstenaars geldschieters geen informatie zouden moeten geven over een vorm die zo wijdverbreid wordt toegepast.

Twee vrouwen in broeken en jassen zijn partner, de een houdt de ander van achteren vast, met maskers op rotsen voor bomen
Britt Whitmoyer Fishel’s 2020 toegestaan/hardop. Foto met dank aan Fishel

Momenteel zijn er slechts een handvol genre-specifieke beurzen en beurzen. De jaarlijkse productiesubsidie ​​van de Dance Films Association is één, beschikbaar voor artiesten in het hele land in elke fase van een project. Het co-laboratorium van het San Francisco Dance Film Festival is een ander, gericht op het koppelen van choreografen en filmmakers uit de Bay Area om nieuw werk te creëren.

Dat gezegd hebbende, groeit de belangstelling van andere financiers. Het National Center for Choreography aan de University of Akron werkte in 2018 samen met het San Francisco Dance Film Festival om twee nieuwe dansfilms te produceren. “Ik waardeerde dat dansfilm een ​​alternatieve vorm van touren en distributie is”, zegt uitvoerend/artistiek directeur Christy Bolingbroke. “Wat pijnlijk is, is het besef dat een groot deel van het veld niet weet hoe screendance moet worden ondersteund. We kunnen niet alleen vertrouwen op de arbeid van de lichamen. Nu hebben we de technologie, de tools en de knowhow nodig.” Bolingbroke en haar collega’s dringen er bij hun collega’s op aan om na te denken over welke infrastructuur nodig is voor duurzaamheid op de lange termijn. “Terwijl we groei zien binnen deze inter- en transdisciplinaire beweging, waarderen financiers soms niet de eisen in termen van het begrijpen van die kunstvormen”, voegt Jeffrey Aguiar, directeur theater en literatuur bij de North Carolina Arts Council, toe.

Ondanks een schaarste aan middelen betalen artiesten om hun films in te zenden naar festivals in een poging om hun werk gezien te krijgen. Net als veel andere screendance-festivals ontving het Sans Souci Festival of Dance Cinema in Boulder, Colorado dit seizoen “een recordaantal inzendingen”, zegt uitvoerend directeur Michelle Bernier. Toen de pandemie begon, maakte Bernier zich zorgen of hij het festival financieel gezond zou kunnen houden, en als een strategische zet breidden zij en haar co-curators de categorieën uit met genres zoals muziekvideo’s en micro-shorts. “Het was een slimme zet van ons”, zegt ze. Zoals zoveel festivals, is Sans Souci afhankelijk van de fondsen die worden gegenereerd door inzendingen om te kunnen functioneren, naast subsidies, sponsoring, gemeenschapspartnerschappen en donaties.

Het meest opvallende aan de pandemie voor Sans Souci is echter hoe de gemeenschap zich uitbreidde. “Al die interesse in danscinema heeft ertoe geleid dat er zoveel mensen zijn die stagiaire, vrijwilliger en adviesraad willen worden”, zegt Bernier. En het zijn niet alleen jongeren. Bernier zegt dat er mensen zijn uit alle lagen van de bevolking – studenten, gepensioneerden, ondernemers – die mee willen doen. Ze heeft zelfs workshops kunnen geven aan deelnemers van in de 70 en 7 jaar oud.

Door het hele veld maken steeds meer kinderen kennis met screendance. “We hebben van onze dansstudio een productiestudio gemaakt, waarbij we letterlijk afleveringen hebben gemaakt – zoals afleveringen van een show – om de kinderen te blijven leren dansen”, zegt prinses Howell Johnson, eigenaar van de Royal Expressions School of Dance in Greensboro, North Carolina. Hoewel middelen een constante zorg zijn, ziet ze screendance als een manier waarop studenten autonomie kunnen hebben in hun danscarrière: “Ik heb het gevoel dat een professionele danser worden niet meer zo vergezocht lijkt. Ze kunnen hun eigen films gaan maken en op hun eigen manier geld verdienen.” Johnson beschouwt TikTok en Instagram als een van de constellaties van platforms die opkomende artiesten kunnen gebruiken om werk te maken, gezien te worden en inkomen te verdienen. “Ik heb het gevoel dat als je je kinderen niet op film leert dansen, je ze een slechte dienst bewijst.”

Een man houdt een nep-tv vast met een lange pijp die het hoofd van een andere man bedekt.  Ze zijn in een lege witte kamer.
Mike Tyus en Madison Olandt’s Ergens anders voor Whim W’Him, gefilmd door Quinn Wharton. Foto met dank aan Whim W’Him

Degenen in de K-12-gemeenschap lijken het daarmee eens te zijn. Terwijl ze in 2020 een volledige spil maakten naar virtueel onderwijs aan het Ida B. Wells Academic and Performing Arts Complex in Jackson, Mississippi, hebben Bethany Philipp en haar collega’s hun curriculum vernieuwd om alle studenten een compositie-eenheid aan te bieden (meestal alleen aangeboden aan de hoogste niveaus van middelbare en middelbare school) waar studenten de kans kregen om solo-screendance-werken te maken. Dawn Schultz, een dansleraar voor middelbare en middelbare scholieren in Ocean Township, New Jersey, die sinds 2015 screendance doceert, ontdekte dat de pandemie haar een kans gaf om dieper in de praktijk te duiken: als onderdeel van de focus van het district op klimaat veranderen: “Ik liet ze gezamenlijk onderzoek doen en vervolgens individueel een choreografie maken op basis van woorden en beelden, en deze op film zetten”, zegt ze.

De voordelen van het studeren van screendance zijn tot in het hoger onderwijs te merken. Hoewel niet alle collegiale programma’s het aanbieden als een cursus – of, zeldzamer, een diploma – is de academische wereld waar een groot deel van de theorie van screendance is gekoesterd, en waar veel van de ervaren beoefenaars van het veld steun hebben gevonden. “Ik denk dat als choreografen de beeldtaal van cinema kunnen leren, we misschien meer toegankelijk toneelwerk kunnen maken”, zegt Ray Schwartz, die screendance doceert aan de Universidad de las Américas Puebla in Mexico. “Ik ben geïnteresseerd in hoe het bestuderen van screendance een effect zal hebben op live dans.”

Kristi Vincent Johnson, de dansdirecteur aan de North Carolina Central University, ziet potentieel voor screendance als een vehikel voor de groei van haar programma. “Screendance is een geweldige manier om het werk van de studenten op festivals te laten zien, waardoor het programma meer bekendheid krijgt en ze de kans krijgen om op te treden voor een nationaal of internationaal publiek”, zegt ze.

Voor sommige professionals die getroffen zijn door COVID-ontslagen, kan screendance een aanlokkelijk volgend hoofdstuk bieden. Stephen K. Stone, bijvoorbeeld, overweegt nu film te gaan maken nadat zijn carrière aan de University of Arkansas ten einde komt met het besluit van de universiteit om het dansprogramma stop te zetten. “Je kent het gezegde: ‘Soms zijn ogenschijnlijk ongelukkige eindes eigenlijk een mooi begin'”, zegt hij.

Misschien staat screendance eindelijk op het punt om erkend te worden als zijn eigen genre, met zijn eigen verdiensten, in plaats van een ‘alternatief’ voor live optredens te zijn. Misschien zullen op een dag de geschiedenis en technieken van screendance met evenveel eerbied worden bekeken als live optredens, en zullen artiesten (allemaal!) zich gevalideerd voelen in hun carrièrekeuzes omdat ze worden aangemoedigd en gesubsidieerd. Eén ding is zeker: Screendance zal de pandemie overleven en zal er zijn om het publiek te verrassen, zelfs als de theaters weer volledig open zijn. Laten we het niet weer in de marge laten glippen.

By admin