Sat. May 21st, 2022


Tom Foreman op nieuw toneelstuk Swell

Het voelt nog niet zo lang geleden dat we bij elkaar zaten Tom Foreman om te praten over zijn toneelstuk Big Boys. Dus we waren nogal verrast om te beseffen dat hij nu op weg was naar Leeuw en Eenhoorn volgende week met nieuwe showshow Zwellen. Het stuk speelt zich af in het fictieve stadje Swell en is geïnspireerd op het echte stadje Fairbourne, waarvan in 2014 werd aangekondigd dat het in 2054 zou worden ontvolkt omdat het niet duurzaam was om te verdedigen tegen de effecten van wereldwijde waarschuwingen en opkomende getijden.

Dus voordat we allemaal ten onder gaan met de opkomende getijden, leek het een goed moment om Tom in te halen om erachter te komen hoe het met hem is gegaan sinds we elkaar voor het laatst hebben gesproken.

Wat trok je voor het eerst aan om een ​​show rond Fairbourne te schrijven?

Ik kwam het verhaal van Fairbourne tegen tijdens de eerste lockdown, en ondanks alle chaos van de actualiteit in die periode, had het nog steeds dit ongelooflijk krachtige bereik op mij. Zoals de meeste mensen, is het bestrijden van klimaatverandering een doel waar ik me zeer voor inzet, maar omdat ik in het VK woon, waar we lang niet de ergste gevolgen hebben, is het soms te gemakkelijk om in de toekomst het gevoel te hebben dat het iets abstracts is.

En dan Fairbourne: een stad in Wales die is ‘ontmanteld’ vanwege onvoldoende verdediging tegen de stijgende zeespiegel, waarbij de hele bevolking zal worden verwijderd en de infrastructuur zal worden afgebroken tegen 2054. Ik denk niet dat ik het ooit minder schokkend zal vinden, echt waar. Het is de klimaatverandering die hier en nu aan onze kusten wordt gevoeld, en die bewoners zijn helaas de eerste klimaatvluchtelingen van het land. Wat me echter het meest raakte, waren de menselijke verhalen. Deze mensen die van de ene op de andere dag ontdekten dat de plek die ze thuis noemden, gewoon werd verlaten. Verhalen horen over hoe dat de gemeenschap en de individuen erin heeft beïnvloed… Dat is waar Swell werd geboren. Swell is geen toneelstuk over klimaatverandering: het is een toneelstuk over gemeenschap en verdriet, over hoe we samenkomen en uiteenvallen in tijden van crisis.

Ben je überhaupt naar het gebied geweest voor het toneelstuk, of heb je gedaan wat de rest van ons doet, en ben je op Google Earth gekomen?

Ik schreef het stuk tijdens de eerste lockdown, dus dat heb ik helaas nooit gedaan. Ik ben altijd van plan geweest om te bezoeken, maar het is een van die dingen die me altijd ontweken om zo ver weg te zijn. Aan de andere kant echter, omdat het die eerste lockdown was, had ik zoveel tijd over en ik besteedde het aan het leren van elk klein detail dat ik kon over Fairbourne. Mijn vaderlijke familie komt ook uit Whitstable in Kent, dus ik heb ook echt mijn tanden erin gezet om daar onderzoek te doen, en plotseling was ik een encyclopedie voor kleine Britse kustplaatsen! Dat was van onschatbare waarde bij het bouwen van de stad Swell bij het ontwikkelen van de show. Ik heb eigenlijk een complete en gedetailleerde kaart van de stad, die nog niet in de show is opgenomen, maar we hopen daarna over te stappen naar Edinburgh voor de Fringe, dus misschien zullen mensen die op een dag te zien krijgen!

Je concentreert je op twee broers en zussen om je verhaal te vertellen, hoeveel wordt Swell over familie verteld tegen een achtergrond van klimaatverandering?

Het is absoluut dat. In mijn persberichten gebruik ik de uitdrukking “de achtergrond van een milieucrisis”, want daar komt de klimaatverandering echt om de hoek kijken. De ontmanteling van de stad is de aanleiding voor het complot, maar het complot is zeker niet gericht op de klimaatverandering zelf. Het is absoluut een toneelstuk over familie en gemeenschap, over verdriet en doorzettingsvermogen. Ik denk dat broer of zus een van de meest complexe relaties in ons leven is. We hebben er allemaal zulke verschillende ervaringen mee, maar het enige gemeenschappelijke thema voor ons allemaal met broers en zussen is dat ze nooit eenvoudig zijn. Ik wilde die dynamiek verkennen en tot het uiterste drijven.

Wilde je altijd al een verhaal over klimaatverandering schrijven, of werd je geïnspireerd door over Fairbourne te horen?

Het enige dat ik tijdens het schrijven nooit probeer te doen, is op zoek gaan naar een verhaal of onderwerp om over te schrijven. Ik denk dat als je het probeert te forceren, je in zoveel doodlopende wegen zult belanden als je probeert het te laten werken dat de hele ervaring gewoon onaangenaam zal zijn, en als het onaangenaam is om te schrijven, kun je erop wedden dat het onaangenaam zal zijn bekijken.

Ik probeer ook ‘probleemspelletjes’ te vermijden. Dat klinkt misschien raar, aangezien mijn meest recente twee shows gericht waren op de geestelijke gezondheid van mannen en klimaatverandering, maar wat ik daarmee bedoel is dat een verhaal nooit uit een probleem mag komen: een probleem moet altijd uit een verhaal voortkomen. In dit geval wordt het verhaal van Swell dus veroorzaakt door klimaatverandering, maar het komt niet voort uit klimaatverandering – het komt van twee broers en zussen die zich in een gemeenschap bevinden die wordt verscheurd. Ik bleef maar aan Fairbourne denken nadat ik het in het nieuws tegenkwam, en het was echt de aantrekkingskracht van het verhaal, in plaats van het feit dat het te maken had met klimaatverandering, dat me ertoe aanzette erover te schrijven.

Je speelt bij Leeuw en Eenhoorn; vorig jaar hadden ze Lately, over jongeren die opgroeien in een dode badplaats. Heb je dit gezien en denk je dat er veel te ontdekken valt in dit thema van ‘stervende’ badplaatsen?

Ik weet! Ik had eigenlijk het geluk om dit te zien, wat een uitstekende productie. Ik wist er niet veel van toen ik erin ging en ik herinner me dat het begon te denken: “Oh! Kustgemeenschap!” Ja, ik ben niet zeker om eerlijk te zijn! Het is zeker een vreemd toeval. Ik denk dat we als eilandnatie allemaal een aangeboren band met de kust hebben, bewust of onbewust. En vooral in de nasleep van zaken als Brexit en klimaatverandering, lijken die gemeenschappen aan de kust het het meest te worstelen, terwijl ze eigenlijk enkele van onze meest waardevolle steden zouden moeten zijn.

Ik zei dat mijn vaderlijke kant uit Whitstable kwam – we onderzochten het en ontdekten dat de Foreman’s honderden jaren oestervisser waren geweest, het vak van vader op zoon doorgegeven, tot aan mijn grootvader, die de ketting verbrak omdat hij zeeziek geworden. Het is een verhaal waar ik om moet grinniken, maar ik kan het ook niet vertellen zonder te bedenken hoe anders mijn leven daar zou zijn geweest en niet in de buurt van Londen. Het is een verbinding met badplaatsen die zich heeft ontwikkeld bij het maken van Swell, en ik denk dat anderen hun verbinding op vergelijkbare manieren vinden.

Je laatste show, Big Boys, werd goed ontvangen. Wat heb je geleerd van het maken van die show die je naar Swell hebt gebracht?

‘Big Boys’ was zo’n geweldig stuk om aan het roer te staan. Het werd jaren uitgesteld vanwege Covid, en toen het eindelijk in première ging na talloze herformuleringen en rip-ups, was het zo’n ongelooflijke release. Ik denk dat het me echt heeft geleerd hoe ik schrijf en hoe ik dat vertaal naar het podium. Ik ben uit de schijnwerpers gekomen en heb me meer gericht op de regie naast mijn zeer getalenteerde co-regisseur Connor Rowlett voor deze, en dat heeft me geholpen om het type show dat ik wil presenteren en hoe ik het wil laten zien, echt te verfijnen. Het heeft me ook aangemoedigd om bepaalde aspecten nog meer naar voren te halen. Ik hou van Fringe-theater omdat het zo’n intimiteit met het publiek mogelijk maakt, en we hebben dat nog verder geduwd in Swell (hoewel nog niet helemaal voor interactie met het publiek!) Vooruitkijkend naar de Fringe enz., zijn er nog meer lessen die ik heb heb geleerd van deze productie waarmee ik Swell nog verder wil brengen en pushen, en ik kan niet wachten om dat te doen. Maar eerst ben ik absoluut extatisch om terug te zijn bij de Lion & Unicorn en daar te werken met het geweldige team.

Swell en Big Boys lijken mijlenver van elkaar verwijderd in hun thema’s, was het opzettelijk om iets te doen dat zo ver verwijderd is van je laatste?

Zoals ik al zei, ik ga nooit op zoek naar een script om te schrijven, dus het was zeker geen bewuste keuze. Er zijn in feite veel thema’s in Swell die sterk resoneren met thema’s van Big Boys, hoewel ik niet te veel wil verklappen! Het zijn echter zeker twee totaal verschillende beesten en ik ben me ervan bewust geweest ze dienovereenkomstig te behandelen.

En na Swell, wat heb je dan in de rij staan?

De volgende stap is hopelijk om Swell naar de Edinburgh Fringe te brengen, waar ik hoop dat 2022 een triomfantelijke terugkeer naar bijna-normaliteit zal zijn. Ik ben er in 2021 geweest en het was geweldig om weer naar de shows te kijken die er waren, maar het was zeker op een enorm kleinere schaal. Behalve Swell heb ik op dit moment eigenlijk niets geschreven, maar ik heb altijd projecten onderweg. Ik probeer momenteel een musical te schrijven met een oude vriend van mij die een zeer getalenteerde componist is, en op de langere termijn wil ik echt mijn tanden zetten in het schrijven voor tv. Maar voorlopig ben ik vastbesloten om te zien hoe ver we Swell kunnen brengen, en het wanhopig belangrijke verhaal van Fairbourne te delen met zoveel mensen als maar willen.

Zoals altijd willen we Tom bedanken voor het vrijmaken van de tijd om de show klaar te maken voor opening binnenkort. Swell is van 8 t/m 12 februari te zien in Lion and Unicorn Theatre. Meer informatie en boekingen via onderstaande link.By admin