Mon. May 16th, 2022


2016: Ik werd gevraagd om een ​​duet te maken voor RAWdance (Ryan T. Smith en Wendy Rein) in San Francisco in een tijd dat mijn hart voortdurend betrapt werd door de constante moorden op Afro-Amerikanen door wetshandhavers, meest recentelijk de moord op Walter Scott, die in de rug werd geschoten in South Carolina nadat hij was gestopt voor een niet-functionerend remlicht. Ik wist dat ik de moorden moest aanpakken, maar ik wist niet hoe. Ik voelde me incompetent, mijn werk voelde ontoereikend. Dus na een carrière gewijd aan de kruising van choreografie en sociaal activisme, creëerde ik Genoeg?, een stuk dat zich afvraagt ​​of dans sociale bewegingen als Black Lives Matter op een zinvolle manier kan adresseren.

1991: ik was aan het afronden Stedelijke taferelen/Creoolse dromen, mijn eerste opdracht voor de Brooklyn Academy of Music, een werk dat de vroege jaren 1900 verhalen van mijn pachter Creoolse grootmoeder in de moerassen van Louisiana naast mijn eigen verhalen als homoseksuele Afro-Amerikaan in East Village in New York City op het hoogtepunt van de aids-pandemie plaatst . Het werk riep het seksisme, racisme en homofobie op dat zich uitstrekte van het tijdperk van mijn grootmoeder tot het mijne. Op een avond na de repetitie nam ik deel aan de overname door ACT UP (de AIDS Coalition to Unleash Power) van Grand Central Terminal tijdens de spits om het woon-werkverkeer van die avond op de knieën te krijgen en de aandacht te vestigen op de bloedarme reactie van Amerika op de aids-pandemie.

En overnemen hebben we gedaan. Deel uitmaken van honderden schreeuwende demonstranten die ruimte innamen in Grand Central, veranderde een daad van wanhoop in een daad van empowerment. AIDS kreeg de aandacht die we eisten. Wat aids niet kreeg, was empathie. We werden gehaat door de begrijpelijkerwijs woedende pendelaars; ze spuugden naar demonstranten, schreeuwden aids-fobische beledigingen, en het evenement was één stap verwijderd van een uitbarsting van geweld. Ons protest was nodig en ik was vereerd om daar te zijn. Maar ik vroeg me af wat de impact zou zijn als de forensen de enorme omvang zouden voelen van het verdriet dat ons tot deze overname dreef?

Het creëren van deze empathie was niet het doel van onze overname. Maar het werd het doel van mijn kunst maken. Zonder de politieke urgentie van mijn werk te verliezen, wilde ik nu die bruggen van empathie creëren die de grenzen van verschil beter zouden overstijgen en de rechtelozen in staat zouden stellen hun persoonlijke en politieke geschiedenis te vertellen, terwijl ik de kijkers ook in staat zou stellen zichzelf te zien in het leven van deze zeer rechteloze. Als politiek majoor in Princeton begreep ik dat een noodzakelijke eerste stap in onderdrukking van welke aard dan ook is om de onderdrukten te ontmenselijken. Bij dat protest werd mijn missie bewust “re-humaniseren”. Stedelijke scènes bleef een dringende oproep uit racisme, seksisme en homofobie, maar het stuk werd minder over die “ismen” en meer over de eeuwigheid van verwoestend verlies door die “ismen”.

David Roussève treedt op in sterrenstofYi-Chun Yu, met dank aan Roussève.

1991-2016: Ik heb een oeuvre gecreëerd met deze nieuwe missie als expressieve kern. Deze werken bevatten vaak tekst die de niet-lineaire verhalen vertelde van gemarginaliseerde BIPOC- en LGBTQ-mensen. Maar het was het vermogen van dans om diep te spreken door middel van een abstracte metaforische taal die deze werken hun emotionele klap gaf en het potentieel om de grenzen tussen ons te verleggen. Ik wist hoe ik het meest toegankelijk moest spreken via tekst, maar ik wist hoe ik het diepst moest spreken door middel van dans. Als het doel was om bruggen te maken, dan waren abstracte kinetische talen de opstapjes naar die bruggen. En op deze manier werk maken was voldoende.

Totdat het niet meer was.

2022: Met het voordeel van de tijd kijk ik terug op de totstandkoming van Genoeg?. Ik was de studio binnengekomen, vervuld van zowel de wanhoop van het kijken naar de slachting van zwarte lichamen als de hoop van het kijken naar de reactie van miljoenen die BLM werden, alsof het leven een achtbaan was die tussen hemel en hel stortte. Die achtbaan werd de kern van Genoeg?.

Het stuk begint met de eerste in een reeks geprojecteerde tweet-achtige tekstpassages: “I have been thought veel over wat een dans kan ‘doen’.” We zien de artiesten, Ryan en Wendy, in stilte wanneer Aretha Franklin’s vertolking van “A Change Is Gonna Come” begint, een opname die weelderig mooi is, ook al roept het om diepe verandering. De dansers beginnen een lange enkele zin van weelderige beweging die past bij de weelderigheid van de muziek. Terwijl Aretha een gospel-verbogen hoge noot aanslaat en buigt zoals alleen Aretha dat kan, lezen de tekstpassages “YUUUUUUMMM!!” “Spon je hart alsof je tenen over de wolken huppelden?” De kruising van woorden, muziek en dans voelt subliem aan. De dansers herhalen steeds dezelfde exacte zin, terwijl ze steeds sneller en sneller dansen; de wervelende rondingen van weelderigheid veranderen langzaam in een grillige razende razernij. Op het hoogtepunt van deze bovenmenselijke snelheid voelt het snijpunt van woorden, muziek en dans als een wervelwind van wanhoop. Media-aandacht over Walter Scott die wordt neergeschoten door wetshandhavers wordt in het werk geprojecteerd als de kern van: Genoeg? wordt geopenbaard als een brandende aanklacht tegen de moord op Afro-Amerikanen. De tekst luidt: “Een dans kan je laten zien hoe mijn hart voelt als ik die video zie.” “Omdat ik van die video het gevoel krijg dat Ryan en Wendy aan het dansen zijn.” “Direct.” “Een dans kan je vertellen hoe snel het leven gaat van tenen die wolken raken naar harten die verstrikt zijn in de hel.” Aretha’s stem stopt. Het enige geluid is de hijgende adem van de danseres als Ryan en Wendy uitgeput op de grond vallen. De laatste tekstpassages luiden: “Ja, dans kan dat allemaal.” “Maar als ik die video zie, vraag ik me af… is het genoeg?”

Genoeg? veranderde opnieuw mijn choreografische tactieken in de richting van het creëren van sociaal geëngageerde choreografieën. De tekst vraagt ​​of we kunnen handelen, terwijl de diepere onderstroom – de beweging – erop staat dat we moeten handelen. De ‘verteller’ (vermoedelijk de choreograaf) is minder iemand om mee te identificeren dan een neutrale stem om het gesprek voort te stuwen. Door de adequaatheid van mijn eigen reactie in twijfel te trekken, nodigt u uit om de adequaatheid van uw reactie in twijfel te trekken; als we de nieuwsbeelden “samen” bekijken, vraagt ​​​​u of je hart ook voelt alsof Ryan en Wendy dansen als je een aanval op zwarte lichamen ziet. Genoeg? zoekt geen empathie voor een personage. Het zoekt empathie voor een politieke beweging; het probeert je aan te zetten tot actie, niet omdat je om de verteller geeft, maar omdat je om Walter Scott geeft, omdat je om de mensheid geeft.

Ik ging naar protesten. Ik heb donaties gedaan. Maar toen ik echt verdwaald was, deed ik het enige waar ik op kon vertrouwen: ik maakte een dans. Was dat Genoeg? Dat is aan de kijker om te beslissen. Maar gebruikmaken van de immense kracht van optreden om te provoceren, te prikkelen, te bewegen en oprechte gesprekken te voeren in een schijnbaar harteloze tijd – dat voelde als het belangrijkste dat ik kon doen.

Choreograaf/schrijver/regisseur/filmmaker David Roussève maakte 14 avondvullende werken voor zijn gezelschap David Roussève/REALITY.

By admin