Mon. May 16th, 2022Een belangrijk ding om te onthouden Smash is dat toen het in première ging, vandaag 10 jaar geleden, het NBC-muziekdrama de hoofdletter G Good moest zijn. We hebben het over “awards mededinger” Goed. “All star cast” Goed. “Executive geproduceerd door Steven Spielberg” Goed.

Helaas kwam dat uiteindelijk niet overeen met wat we kregen, namelijk twee seizoenen van het meest rommelige maar uiteindelijk meest fascinerende uitzendingsdrama van de jaren 2010 – misschien zelfs de 21e eeuw tot nu toe. Het ding over Smash is, als het een totale mislukking was geweest, zou het niet nog steeds ruimte innemen in ons mentale vastgoed. Maar er waren net genoeg sprankjes goede tv, in lijn met enkele momenten van puur briljant kamp en wat terecht een originele soundtrack van het hoogste niveau is, om zijn plaats in de televisiegeschiedenis te verzekeren.

Misschien heb je gemist Smash toen het oorspronkelijk werd uitgezonden, dus hier is een snelle opfriscursus: gemaakt door toneelschrijver Theresa Rebeck en uitvoerend geproduceerd door Spielberg’s Amblin Entertainment, Smash bood het verhaal achter de schermen aan van een nieuwe musical over Marilyn Monroe die voor Broadway wordt gemaakt.

Wat een relatief rechttoe rechtaan serie had kunnen zijn, liep al snel in de war in seizoen 1, met het centrale drama van twee jonge actrices (Katharine McPhee en Megan Hilty, voor altijd iconisch als Karen en Ivy) die streven naar de hoofdrol, overschaduwd door plotdraden en meme-materiaal zoals :

•De moeilijkheden bij het adopteren van een kind uit China
•Eileen (Anjelica Huston) gooit martini’s naar haar ex-man
•EEN kavel van karaoke
•De baan van Karen’s vriend in het kantoor van de burgemeester
•De maffia, op de een of andere manier? Er waren zeker gangsters bij betrokken
•Derek de regisseur (Jack Davenport) die castingkeuzes maakt namens zijn stijve
•Ivy’s pillenprobleem
•Uma Thurman’s vergiftigde smoothie

Er waren enkele elementen van Smash die objectief gezien behoorlijk slecht waren, waarbij het beruchte Bollywood-nummer waarschijnlijk het dieptepunt van de show vertegenwoordigde. (Gewoon… whoof.) Maar terwijl Bom was een fictieve productie, originele nummers werden voor de show geschreven door Broadway-alumnes Marc Shaiman en Scott Wittman (Haarlak), en ze zijn legitiem zo goed dat af en toe een discussie over lanceren Bom als een echte musical komt vaak voorbij. (Een benefietconcert met de muziek en cast werd geproduceerd in 2015 en online gestreamd in mei 2020, in de begindagen van de pandemie).By admin